Har du disse 5 symptomer på lavt stofskifte?

Har du disse 5 symptomer på lavt stofskifte?

250.000 danskere har en stofskiftesygdom. 84% af de danskere der er i behandling for lavt stofskifte er kvinder. Hvis du har nogle af disse 5 symptomer, kan vores læger bestille din stofskifte test.

1. Du føler dig kuldskær

Føler du dig altid kold? Er du den, der altid har en ekstra sweater eller et tæppe med for at holde varmen? Hvis du lider af lavt stofskifte, er din kropstemperatur lavere end den ellers ville være. Du føler dig derfor kold, selvom at der ikke er koldt i dine omgivelser. Andre mennesker kigger måske mærkeligt på dig, når du foretrækker din vinterjakke på en mild forårsdag. Men der kan være en rigtig god grund til det, hvis du lider af lavt stofskifte.

2. Du er næsten altid træt

Føler du et ekstra stort behov for at sove? Har du svært ved at finde energi til at komme op om morgenen, og har du brug for at ligge dit på sofaen når du kommer hjem? Når du lider at lavt stofskifte bliver kroppens funktioner langsommere, og et af de allerførste symptomer vil typisk være at du føler dig træt. Lavt stofskifte går hurtigt ud over din produktivitet både på arbejdet og i dit privatliv. Det er svært at komme igennem dagen, hvis du altid føler behov for at sove lidt mere.

3. Du har taget på - eller har svært ved at tabe dig

Når du lider af lavt stofskifte, forbrænder din krop færre kalorier end den ellers ville. Det vil praktisk talt sige, at du kommer i et kalorieoverskud selvom at du indtager den mængde mad der normalt ville svare til dit ligevægtsindtag. Når du er i et kalorieoverskud tager du på, da du indtager flere kalorier end din krop forbrænder. Forsøger du at tabe dig, imens du lider af lavt stofskifte, skal du spise så lidt mad at det hurtigt kan minde om en sultekur. Det gør det sværere at dække dit næringsbehov.

3. Din hud er tør uanset hvor meget du smører den

Når du lider af lavt stofskifte sker der ændringer i din krop. Kroppens funktioner  bliver langsommere, og du kan opleve at din hud bliver tør. Dette skyldes funktionen af kirtlerne i huden som kan påvirke reguleringen af fugtighed. Du smører og smører med fugtighedscreme, men når den tørre hud skyldes problemer der kommer indefra, vil din fugtighedscreme kun hjælpe kortvarigt.

4. Din sexlyst er ikke hvad den har været

Føler du at din lyst til sex er blevet mindre, uden nogen umiddelbar forklaring?  Undersøgelser har vist en sammenhæng imellem stofskifteproblemer og seksuel dysfunktion. For kvinder kan det betyde mindre lyst og ophidselse, problemer med tørhed, udfordringer med at opnå orgasme, lavere tilfredshed og smerte i forbindelse med samleje. For mænd er forbindelsen en smule mere uklar, men meget tyder på at stofskifteproblemer hos mænd kan medføre nedsat lyst og problemer med både rejsning og udløsning.

5. Din skjoldbruskkirtel er forstørret

Skjoldbruskkirtlen sidder foran på halsen under strubehovedet. Det er her stofskiftehormonerne thyroxin (T4) og triiodthyronin (T3) dannes. Hvis du lider af for lavt (eller højt) stofskifte kan denne kirtel forstørres. En læge vil derfor ofte mærke dig på halsen, i forbindelse med udredning af stofskiftesygdom. En forstørret skjoldbruskkirtel kaldes i fagsprog struma. Din skjoldbruskkirtel kan være forstørret selvom at du ikke har problemer med lavt stofskifte.

Tegnene på lavt skofskifte er mange. Udredningen starter altid med en blodprøve, som sammenholdes med dine symptomer. Vores læger kan bestille din stofskifte test og teste for TSH, frit t4, frit t3, thyroid peroxidase og thyroglobin-antistof. Når lægen har bestilt din test, kan du selv booke din tid. Vi dækker hele Danmark, og du har typisk svaret i løbet af 1-2 dage. Svaret vil fremgå af Sundhed.dk, og du modtager desuden en skriftlig rapport der afdækker om du lider af en stofskiftesygdom.

Tilbage til oversigten