Du kender det måske. Du har fået taget en række blodprøver hos din praktiserende læge. Måske følte du dig syg. Måske var du så småt begyndt at få symptomer. Lægen indvilger i at tage en række blodprøver for at undersøge sagen nærmere. Kort tid efter får du svaret, at alt er ok. Blodprøverne er normale. Du forstår det jo ikke, for du føler dig ikke helt på toppen. Du kigger måske på blodprøverne selv, men de giver ikke mening for dig, så du må stole på det din læge fortæller dig. Men hvad betyder det i virkeligheden, når lægen fortæller dig at alt er helt normalt?
Alle blodprøver har et såkaldt normalområde, også kaldet et referenceinterval. Ligger du inden for dette normalområde, lyser lægens system grønt. Du er rask, og fejler ikke noget. Er du uden for normalområdet, lyser den rødt, og du er syg. Problemet med denne opfattelse er, at virkeligheden er langt mere nuanceret. Du går ikke fra rask til syg fra den ene dag til den anden, blot fordi at dine værdier er steget et par point. At udvikle sygdom er i langt de fleste tilfælde en proces hvor du bevæger dig på en glidende skala.
Når vores private læger hos BetterLabs tolker dine blodprøvesvar gør vi det derfor med udgangspunkt i et optimalområde, kendt fra funktionel medicin. Vi kigger altså på hvordan værdierne ville se ud, hvis du var så sund og rask som overhovedet muligt. Og så kigger vi på hvor langt du eventuelt ligger fra dette. Ligger du meget langt fra dette, er du måske allerede klinisk syg, og har brug for behandling. Hvis du er er sted midt imellem, altså på vej væk fra det optimale og på vej mod sygdom, er det tid til at sætte ind med forebyggende tiltag da dit helbred er ude på en glidebane.
Vi undersøger og prøver at identificere årsagen til sygdommen eller ubalancen i kroppen, og ikke blot at finde svære grader af sygdom.
Et konkret eksempel
For at gøre det lidt mere forståeligt kan vi tage udgangspunkt i en patient, Julie, hvis langttidsblodsukker, også kendt som HbA1c blev målt. Denne markør er god til at identificere type 2 diabetes. Tilstanden var tidligere kendt som gammelmandssukkersyge, da den ramte ældre, men nu rammer tilstanden både ung som gammel. Type 2 diabetes anses for at være forårsaget af en kombination af livsstilsfaktorer samt genetisk prædisposition.
Tilbage til vores patient, Julie. Julie går til sin praktiserende læge og får taget en række blodprøver, heraf er en af blodprøverne HbA1c. Hendes HbA1c ligger på 43. Normalområdet for HbA1c er alt under 48, og blodprøven kommer derfor tilbage som ”grøn” hos den praktiserende læge – og der er altså ikke tale om sygdom.
Lægen fortæller patienten ”Alt ser fint ud. Dit blodsukker ser fint ud. Ingen problemer – fortsæt du bare som du gør.”
Nu opstår problemet. Lægen forholder sig nemlig ikke til, at Julie er ret tæt på at komme over 48. Mange sunde og raske mennesker har en HbA1c på omkring 30, og Julie ligger meget over dette. Hun er altså i forstadiet til type 2 diabetes – som kaldes prædiabetes. Ved prædiabetes har man allerede en grad af insulinresistens. Cellerne i kroppen reagerer ikke tilstrækkeligt i forhold til mængden af insulin – og herved bliver sukkermængden i blodbanen højere, da den ikke kan absorberes og bruges af cellerne i kroppen. De er blevet ”resistente” over for insulinen, og der skal mere og mere til.
Forstadiet til type 2 diabetes og type 2 diabetes i sig selv er ikke noget af spøge med – symptomerne kan udvikle sig langsomt, men langsigtede komplikationer til høje niveauer af sukker i blodbanen kan give både store og små skader, alt fra begyndende hjertekarsygdomme til slagtilfælde til øjenskade, nyresvigt og dårlig blodtilførsel til benene og sår der ikke vil hele.
Type 2 diabetes kan heldigvis i de fleste tilfælde forebygges. Og forebyggelse er langt mere gunstigt end behandling, både for din livskvalitet og for samfundsøkonomien. I Julies tilfælde kan hun formentlig sænke sine værdier for langtidsblodsukker, og komme tættere på 30 end 48, ved at holde vægten på et acceptabelt niveau, at dyrke motion regelmæssigt og ved at spise en god diæt med lave mængder af sukker og forarbejdede fødevarer.
Hos BetterLabs, som er et privat tilbud, kæmper vi for forebyggelse og optimal livskvalitet. Vi tror på at et godt liv starter med et godt helbred. Sundhed er en rettighed for alle – og sundhed betyder også at fange sygdommen inden du mærker den, så du kan undgå et liv med behandling, smerter og deraf nedsat livskvalitet.
Når du bestiller dine blodprøver hos os får du et nuanceret svar, der tager hele din sundhedstilstand i betragtning. Og hvis du er i tvivl om noget, er vi altid kun et opkald væk. Vi glæder os til at hjælpe dig med at leve dit bedste liv, hvad end det betyder for dig.