3 tegn på at du lider af testosteronmangel

3 tegn på at du lider af testosteronmangel

Testosteron kendt som det mandlige kønshormon. Har du som mand en mangel af dette hormon, vil du opleve en lang række symptomer. Her er 3 af dem.

1. Nedsat sexlyst og erektil dysfunktion

De fleste mænd tænker på sex mange gange hver dag. Mænd med mangel på testosteron kan også godt tænke på sex flere gange om dagen. Men her vil der netop være tale om en tanke, snarere end en urgammel dyrisk lyst. Se det lidt som forskellen mellem at tænke på mad, og så at være sulten. Når du er sulten føler du et konkret fysisk behov efter mad, som skal stilles. Sådan har du det med stor sandsynlighed også med sex, hvis dit testosteron niveau er sundt. Mænd med et lavt niveau af testosteron kan også opleve seksuel dysfunktion - både i form af rejsningsproblemer og præmatur ejakulation.

2. Svært ved at opretholde og bygge muskelmasse

Du træner og træner, men der sker ingenting. Det kan der være mange grunde til - for eksempel forkert kost, forkert træning eller for lidt søvn af for lav kvalitet. Men hvis du har nogenlunde styr på alt det, og der stadigvæk ikke sker noget, så lider du måske af testosteronmangel. Testosteron øger nemlig muskelproteinsyntesen, så hvis dine niveauer er for lave bliver det svært at se nogle resultater. Faktisk er det med lavt testosteron nemmere at opbygge styrke end muskler, da det at blive stærk ikke kun handler om store muskler, men også om tilpasninger i nervesystemet.

3. Dårligt humør

Mænd der lider af lavt testosteron er oftere vrede, ængstelige og irritable. Vi ved endnu ikke helt præcist hvorfor, men det har formentlig noget at gøre med konverteringen til østrogen og genoptagelsen af serotonin. Vi ved at serotonin spiller en stor rolle for vores humør og velbefindende, og de såkaldte lykkepiller virker netop ved at hæmme det molekyle der står for genoptagelsen af serotonin. Testosteron øger desuden dopamin, som øger virketrang og motivation.

Vi ser desværre mange mænd, også unge og ellers sunde mænd, der lider af lavt testosteron. Ifølge Dansk Endokrinologisk Selskab skal lavt testosteron altid udredes ved at sammenholde symptombilledet med niveauet af frit testosteron. Mange læger forholder sig kun til niveauet af totalt testosteron, hvilket er en stor fejl da kun det frie testosteron er biologisk tilgængeligt.

Desværre bliver rigtig mange derfor afvist hos deres praktiserende læge. Mange læger er berøringsangste eller uvidende om emnet. Såfremt du mener at du lider af lavt testosteron, vil vi anbefale dig at bestille blodprøven testosteron udvidet, hvorefter du vil modtage en skriftlig rapport med en tolkning fra vores læger der har stor indsigt og praktisk erfaring med testosteronmangel.

Tilbage til oversigten